Карнавалите в Ница и Мантон

Пак е зима и пак ни е студено. В тези мразовити дни ни се прииска да ни види слънцето. А какъв по-добър повод да се огледаме за някакво интересно събитие по това време на годината. Така се роди идеята да посетим някой от карнавалите, провеждащи се по това време из Европа. Някак Френската Ривиера ни се стори добър избор, а и уеб камерите ни показваха от там едно слънчево и приветливо време. Както се казва в приказките – речено-сторено.

Парадът на цветята за първи път се е провел през далечната 1876 г. (А ние тогава сме били още под турско робство. Само за сравнение.) Той е част от програмата на карнавала в Ница, който се провежда всяка година февруари месец. Всичко е започнало със скромна размяна на букети между движещите се карети по крайбрежния булевард. Сега това се е превърнало в престижно шоу, което води по това време на годината в Ница хиляди туристи всеки ден. Когато сезонът обикновено е слаб. Много добре са го измислили. А самият климат там позволява такива дейности на открито.

Няколко години само гледахме снимки и информация за случващото се там. И накрая все пак решихме да отидем и преживеем тази емоция. Оказа се, че не сме подготвени. По-хубаво беше. След като се намръзнахме и по пътя, а в Италия буквално се удавихме, Ница ни посрещна със слънце и едни 22 градуса. Като по поръчка. Карнавалният маршрут е по Променаде дез Англе. Маршрутът е ограден и човек трябва да си купи билет, за да може да стане свидетел на самия парад. Избрахме си най-подходящият за нас вариант – да не сме на трибуните (26 eвра за удоволствието), а да се движим свободно по улицата и да се местим по наше усмотрение по време на събитието. Сега като гледам, за 2017 такъв билет е 11 евра. Избира си човек удобно място и се подготвя за мнооого снимки.

Всяка година самият карнавал има тема. За нашият темата беше за храната. Парадът на цветята включва 20 подвижни платформи, изцяло украсени с хиляди живи цветя. 90% от тях са местно производство. Така се насърчава и този сектор на икономиката, освен туризма, в този район. На всяка минаваща платформа има красиви и усмихнати момичета в интересни костюми и те хвърлят между 80 и 100 хил. цветя на ентусиазираните зрители. Летят  гладиоли, гербери, рози, карамфили, но най-много мимози. Това характерно за Ривиерата растение.

1.jpg

Цели хълмове са в ярко жълто по това време на годината. Много свежо и ароматно растение. Създава едно чувство за пролет. А костюмите са специално ушити и подчинени на темата за съответната година.

Има и по-екзотични представители от други части на света. Това прави карнавала още по-пъстър.

Тук просто забравяш, че е зима. Музиката, цветовете и ароматите те поглъщат. А тези младежи ни забавляваха много със своите импровизации. Задължението им е с колички да изнасят отпадъците, генерирани от многобройната тълпа. Но докато нямат работа…Kупоооон…..

Това събитие е единствено по рода си в света. Ница показва с този парад своята представа за елегантност, красота и чар.

Заслужаваше си идването. Беше фантастично. Вечер има други събития – „Парад на светлините“. Има комбинирани билети, с които може да се видят и двата парада. Ние присъствахме само на дневния. Решихме да видим още един фестивал, провеждащ се на 30 км от тук.

Мантон е старинен малък град на Ривиерата. С прекрасен климат, който е чудесен за отглеждането на цитруси. Харесах го много от предното ни идване. Бях си напълнила джобовете на якето с камъчета от плажа ( за да се върна отново). Както и в Ница, тук няма пясък по плажовете. Моят човек ме бъзикаше, че ще ме свалят от самолета за свръхбагаж. 🙂 И ето, върнах се. Получи ми се. Наричат града „Перлата на Франция“.

Мантон е най-известен със своя Лимонен фестивал. Той има вече 84-годишна история. От самите цитруси се правят скулптури и това привлича тълпи от туристи всяка година. И тук се провеждат паради с платфотми и дефилиращи танцьори в интересни костюми.

Билетът, за да разгледаш Biovès Gardens и скулптурите, е 10 евро.

Градините са в жълто-оранжева украса. За построяването на някои от фигурите са били необходими по 15 тона цитруси. Самият процес на изграждане на скулптурите отнема хиляди часове упорит труд, а животът им е съвсем кратък. Тази традиция се спазва от началото на миналия век. Красиво е!

Само с минаването покрай фигурите набавихме необходимата ни доза витамин C за сезона. 🙂 Самото шествие с платформите, след това в Ница, някак си не ме впечатли. А и не успяхме да си намерим добра позиция за снимане. Улиците, по които минава парадът, са доста по-тесни от тези в Ница и съответно блъскането, за да видиш парада, е по-ожесточено.

Тук вместо цветя се хвърлят конфети. Малко статистика за Лимоненият фестивал:

Всяка година участниците във фестивала са над 240 000.

Използват се над 145 тона портокали и лимони.

15 тона метал се използва за изграждането на фигурите и платформите.

Това видяхме в Ница и Мантон. Страхотно цветно преживяване и карнавално настроение. И бягство от сивотата на нашата дълга зима. Времето беше с нас. Зачервихме бузки от морският въздух и слънце. Сега вече може да се връщаме и търпеливо да изчакаме месец-два и при нас да дойде това топло, събуждащо природата слънце. 🙂

 

Leave a comment